Over Chicha Films

logo-Chicha1Chicha Films is het documentaire productiebedrijf van Sharis Coppens. Onder de naam Chicha Films ontwikkelt, regisseert, monteert en/of produceert zij documentaire projecten over sociaal-maatschappelijke onderwerpen. Bij voorkeur gerelateerd aan Latijns-Amerika, muziek en oral history. Dit kunnen eigen initiatieven zijn, maar ook documentaires van anderen waarbij een intensieve, langdurige samenwerking wordt aangegaan.

Naast het bereiken van een internationaal kijkerspubliek bij filmfestivals, wordt gestreefd naar ruime verspreiding binnen de landen waar de opnames plaatsvonden. Dit lukt onder andere door aansluiting te zoeken bij (inter)nationale NGO’s. Door samen te werken met universiteiten worden Chicha Films-producties ook binnen de academische wereld gebruikt.

chicha shapis1‘Chicha Films’ verwijst naar de populaire Peruaanse muziekstijl chicha, ook wel cumbia andina genaamd. Deze mengvorm van traditionele muziek uit de hooglanden, Afro-Colombiaanse cumbia en westerse rock is vernoemd naar een uit maïs gefermenteerd bier. Het is muziek van mensen die vanuit de Andes naar de buitenwijken van de grote steden gemigreerd zijn. Chicha belichaamt hun dubbele identiteit tussen dorp en stad. De songteksten verwoorden hun harde leven waarin zij voortdurend naar vooruitgang streven. Tussen 1999 en 2003 deed Sharis antropologisch onderzoek naar dit onderwerp, wat resulteerde in de scriptie Chicha: La música no tiene la culpa (2002), de documentaire Vivir la chicha (2003) en het boek Het is niet de schuld van de muziek, Chicha-liefhebbers in Arequipa (Peru) (2006).

Sillaqasa, PeruSharis Coppens (1977) is als documentairemaker vooral geïnteresseerd in muziek en identiteit, oral history, sociale grenzen (in- en uitsluitingsprocessen) en lokale vertalingen van mondiale invloeden. Zij behaalde een Master Culturele Antropologie en Niet-Westerse Sociologie aan de Universiteit van Amsterdam en een Master Visuele Antropologie aan The Granada Centre for Visual Anthropology in Manchester, Engeland. Daarnaast rondde zij het eerste jaar Audiovisuele Media aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht af en volgde ze vakken Visuele Etnografie in Leiden. Ze werkte o.a. als assistant producer bij Doc.Eye Film en als research- en productiemedewerker bij Bosch Film. Dit inspireerde haar tot het opzetten van een eigen productiebedrijf.

Contact: info@shariscoppens.nl
KvK-nummer: 60807261

Logo ontworpen door Gaia Nuissl, www.gaialab.nl