Levensverhalen / oral history

Uw levensverhaal in beeld en geluid
Leg uw herinneringen vast en laat het verleden herleven in een op maat gemaakt audiovisueel document.

“Voor haar 80ste verjaardag gaf mijn oma een heel bijzonder cadeau aan haar kinderen en kleinkinderen. Ze had haar roerige levensverhaal opgeschreven, laten uittypen en inbinden. Ze schreef vooral over de periode 1915 – 1956. Geboren in Nederlands-Indië als kind van een scheepsarts en daar als jonge vrouw weer naar teruggekeerd om in een apotheek te werken. Verliefd geworden op mijn grootvader die bij de Shell werkte. De oorlog met de Japanners en de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd meegemaakt… Wat was het speciaal om mijn oma tussen de regels door te zien opgroeien en alles met haar mee te beleven!
Nu ze is overleden, vormen haar herinneringen een aandenken van onschatbare waarde aan mijn krachtige en eigenzinnige oma.”

Geïnspireerd door het boek van mijn oma, leg ik graag de levensverhalen en/of belangrijke gebeurtenissen uit het leven van anderen vast. Als filmmaker verkies ik beeld en geluid boven schrift, omdat je op die manier naar mijn mening het verleden nóg beter tot leven kunt wekken. Na een kennismakingsgesprek waarin de wensen en mogelijkheden op elkaar af worden gestemd, kom ik bij u thuis om in een ontspannen sfeer uw herinneringen voor de camera op te nemen. Aangevuld met bijvoorbeeld oude foto’s, brieven, dagboekfragmenten, muziek, home video’s en eventueel nieuw gefilmd materiaal op locaties die een belangrijke rol in uw leven hebben gespeeld, ontstaat een uniek en integer levensportret. Het geheel wordt gemonteerd en op DVD gezet.

Inmiddels heb ik veel ervaring met het vastleggen van herinneringen. Voor het oral history project over het politieke geweld dat tussen 1980 en 2000 in Peru plaatsvond, filmde ik de getuigenissen van 57 slachtoffers en nabestaanden die in kleine dorpjes in het departement Ayacucho wo(o)n(d)en. Voor Reis van de Razzia nam ik samen met regisseur Erik J. de Jager 76 getuigenverhalen op over de razzia van Rotterdam die op 10 en 11 november 1944 plaatsvond. Alle interviews zijn gedeponeerd in het archief van DANS. Daarnaast werkte ik als research- en productiemedewerker mee aan afleveringen van het televisieprogramma Op Mijn Stoep in Gelderland en Zeeland. Hierin lieten we ouderen op uitnodiging van jongeren herinneringen herbeleven en levensverhalen delen. Bekijk de trailer van Gelderland.

Heeft u interesse, bel dan voor meer informatie met 06-25241685 of stuur een e-mail naar: info@shariscoppens.nl