In ontwikkeling/productie

In (post)productie

UCHPA – Rising from the ashes (momenteel in post-productie)
(samen met Annelou Ypeij, Peru, Zweden en Nederland 2016, 70/90 min.)

Voordat Fredy Ortiz zanger werd van blues rock band Uchpa, bestreed hij als politieagent het terrorisme in Peru. Hij gebruikt zijn muziek als middel tot verzoening.

Mei 1980 markeerde het begin van een periode van 20 jaar politiek geweld in Peru. De maoïstisch geïnspireerde terroristische beweging Sendero Luminoso (Lichtend Pad) en de ordehandhavers van de Staat (politie en militairen) vochten een vuile oorlog uit waar de burgerbevolking tussen gevangen zat. Schattingen komen tot meer dan 69.000 slachtoffers van wie ongeveer dertig procent is verdwenen of vermoord door toedoen van het Peruaanse leger en de politie. Vooral de rurale Quechua-bevolking in Ayacucho is zwaar getroffen.

Fredy Ortiz, de charismatische frontman van blues-rock band Uchpa, groeide op in een klein dorpje in de Andes, in een Quechua sprekende, boeren familie. Hij was nog maar net 18 jaar toen hij in 1982 naar Lima trok om toe te treden tot de politieacademie. Om het terrorisme te bestrijden had de politie veel mensen nodig en Ortiz wilde snel geld verdienen. Na een verkorte opleiding heeft hij jarenlang in de zwaarst getroffen gebieden moeten werken; juist daar waar zijn eigen wortels liggen.

Met zijn band Uchpa (‘as’ in het Quechua) mengt Ortiz inheemse Peruaanse muziek met rock en blues en combineert dit met songteksten in het Quechua; een taal waar in Peru op wordt neergekeken. In de film reizen we samen met hem van zijn huidige woonplaats Lima naar de binnenlanden van Peru om uit te zoeken hoe zijn levensloop zijn muziek beïnvloed heeft. Het resultaat is een muzikaal portret van een berouwvolle zanger die het tot zijn missie heeft gemaakt om de gemarginaliseerde Andes taal en cultuur te promoten, tegen de achtergrond van de recente geschiedenis van Peru.

uchpa bajasLengte: 70/90 minuten
Regie, camera en montage: Sharis Coppens
Research, productie en interviews: Annelou Ypeij
Mede mogelijk gemaakt door het CEDLA (Centrum Studie en Documentatie van Latijns-Amerika van de Universiteit van Amsterdam).

Annelou Ypeij (1959) is een Nederlandse antropoloog met bijna 25 jaar onderzoekservaring in Peru. Ze is als onderzoeker en docent verbonden aan het CEDLA (Centro de Estudios y Documentación Latinoamericano) te Amsterdam. Haar huidige onderzoek vindt plaats in de Cono Norte van Lima. Ze heeft haar onderzoeken gepubliceerd in wetenschappelijke artikelen en boeken.

Teaser op verzoek: info@shariscoppens.nl

Videoclip van ‘Por las Puras’, Uchpa (2013)