Filmfestivals en debatavonden
Het bedenken en opzetten van (documentaire) filmfestivals is een tijdrovende, maar geweldig leuke klus. Vooral de zoektocht naar geschikte films om te vertonen en het contact met de regisseurs en producenten is mij op het lijf geschreven. Op het moment wordt nagedacht over het organiseren van de eerste Amsterdam Feel Good Filmnacht. Geen romantische komedies, maar korte en lange pareltjes die stuk voor stuk een glimlach op uw gezicht zullen toveren en u met een goed gevoel de ochtend in sturen. Eerder heb ik meegewerkt aan de organisatie van de volgende festivals:
Producent/programmeur Ambacht in Beeld festival 2014
De tweede editie van het Ambacht in Beeld festival vond van 30 mei t/m 1 juni 2014 plaats in de Kromhouthal in Amsterdam-Noord. ‘Ambacht in Beeld’ is een filmfestival met documentaires over ambacht, lezingen en masterclasses van ambachtslieden voor jong en oud. Voorafgaand aan het festival organiseerden we een symposium en konden scholieren en volwassenen deelnemen aan filmworkshops.
Producent Ambacht in Beeld festival 2013
In 2013 vond van 17 t/m 19 mei de eerste editie van het Ambacht in Beeld festival plaats in Filmtheater De Fabriek in Zaandam. Klik voor het programmaboekje. Het Ambacht in Beeld festival is een initiatief van Wendy van Wilgenburg dat wij samen uitgewerkt en gerealiseerd hebben.
Productieleider Beeld voor Beeld festival 2008 (tegenwoordig: Cineblend)
Beeld voor Beeld is een festival over cultuur en beeldvorming dat zich positioneert op het kruispunt van de visuele antropologie, de documentaire film en politiek. Het festival wil aandacht schenken aan films die vanuit een niet-westerse invalshoek naar andere culturen kijken; die prikkelen en de, vaak onbewuste, vooroordelen aan het wankelen brengen.
De films die op Beeld voor Beeld worden vertoond, hebben met elkaar gemeen dat de makers langdurig in de gefilmde omgeving hebben doorgebracht. Ze hebben een andere cultuur leren kennen en een vertrouwensrelatie opgebouwd met de mensen die ze filmen. De kijker leert zo als het ware de leefwereld van de hoofdpersonen ‘van binnenuit’ kennen. De antropologie heeft als eerste deze methode van ‘participerende observatie’ gepropageerd. De films die eruit voortkomen, gunnen ons een blik op een wereld die we nog niet kennen en, tegelijkertijd, een verfrissende kijk op de wereld waarin we leven. Vanuit deze werkwijze wil Beeld voor Beeld begrip kweken voor andere culturen, individuen en leefwijzen. Beeld voor Beeld is een jaarlijks terugkerend festival dat sinds 1990 plaatsvindt.
Van 2007 tot en met 2016 was ik ook een van de coördinatoren en organisatoren van CineBlend, een maandelijkse avond met film en debat rondom de beeldvorming van culturen in de Nederlandse media. De vaak aan actuele maatschappelijke thema’s gekoppelde avonden waarbij beeldmakers fragmenten uit eigen werk vertoonden, vonden tot 2013 plaats in het Tropentheater Café en daarna in Pakhuis de Zwijger te Amsterdam.