Boek – Het is niet de schuld van de muziek

Boek

Het is niet de schuld van de muziek: chicha liefhebbers in Arequipa (Peru)

Voorkant_boek_klein‘Chicha’ is een populaire Peruaanse muzieksoort waarin traditionele muziek uit de hooglanden vermengd is met Afro-Colombiaanse cumbia en westerse rock. De eerste chicha-bands werden aan het begin van de jaren tachtig opgericht. Ze zongen over het dagelijks bestaan van de hooglandmigranten in de sloppenwijken van de Peruaanse steden die daar naartoe waren getrokken op zoek naar werk en geluk. De chicha-muziek werd massaal omarmd door deze ‘jonge stedelingen’ en hun in de stad geboren kinderen. Muzikaal gezien belichaamt chicha hun dubbele identiteit tussen dorp en stad. De songteksten verwoorden hun harde leven waarin zij voortdurend naar vooruitgang streven.

Binnen Peru is de chicha berucht. Sinds haar opkomst heeft zij te maken gehad met tegenwerking van bepaalde sociale groepen die deze muziek geen bestaansrecht gunnen; het met geweld en gevaar associëren. De kwade reuk van de chicha is niet de schuld van de muziek, maar komt voort uit opvattingen die diep in de Peruaanse samenleving verankerd liggen.

In dit boek komen al deze ontwikkelingen en parallellen aan bod, met gebruik van diverse songteksten en foto’s. Het laat met veel gevoel zien hoe bij de beleving van deze muzieksoort sociale, economische en culturele scheidslijnen in de Peruaanse samenleving elkaar overlappen.

Beluister hier het interview over het boek op de Amsterdamse radiozender Círculo Dilecto (31-08-2006, in het Spaans).

Sharis Coppens – Het is niet de schuld van de muziek
Online te bestellen.
ISBN: 9789055892440, 160 pp., geïll.