Reis van de Razzia, 10 en 11 november 1944

De Razzia van Rotterdam, 10 en 11 november 1944
logo_razzia_valies_kaart_low1Sharis Coppens was als research- en productiemedewerker betrokken bij het oral history project Reis van de Razzia, een initiatief van regisseur Erik J. de Jager. Van de 52.000 mannen tussen de 17 en 40 jaar die tijdens de razzia door Duitse soldaten uit Rotterdam en Schiedam per schip, per trein of te voet zijn weggevoerd om dwangarbeid te verrichten, is nog maar een klein aantal in leven. Voor het project werden meer dan 75 getuigenissen bij de mannen thuis gefilmd. Het leverde aangrijpende, indringende en vaak spannende verhalen op die de mannen soms voor het eerst in hun leven aan iemand vertelden.
Naast de getuigenverhalen van razziaveteranen werden ook enkele interviews opgenomen met achterblijvers, die zonder de mannen moesten zien rond te komen tijdens de hongerwinter.
Piet en Dirk den Drijver_20-05-2012
De gefilmde ooggetuigenverslagen zijn ondergebracht in de collectie Getuigenverhalen van het NIOD en opgeslagen in het archief van DANS (Data Archiving and Networked Services) van het KNAW en NWO. Burgemeester Aboutaleb lanceerde het project op 10 november 2014 tijdens de herdenking in het Feyenoordstadion, een van de plekken waarvandaan de mannen op transport werden gesteld. De landelijke en lokale pers hebben volop aandacht besteed aan het project.